2013. június 19., szerda

Fahéjas gofri házi nutellával

Ma ismét rekkenő hőség van odakint, egészen pontosan a teraszon, fedett helyen az időjárás ketyere 36,4 fokot mutatott pár perce.

Délelőtt sem volt ez másképp.

Ha már náthásak vagyunk a nagy fiammal ebben a melegben, akkor úgy döntöttem, hogy ajándékozzuk meg magunkat egy fincsi reggelivel. Fahéjas gofri készült, interaktívan 3 éves fiacskám segédletével.

A hűtőből előkotortam hozzá egy kis házi nutellát és egy kis bolti szamóca lekvárt. Isteni finom reggelink volt és ime itt vannak hozzá a receptek:


Fahéjas gofri

Hozzávalók kb 8 db-hoz:
  • 30 dkg liszt (15dkg sima BL 55 + 15dkg rétesliszt)
  • 15dkg puha margarin (Rama)
  • 8dkg cukor
  • 3 tojás
  • 2dl tej
  • 1csm vaníliás cukor (vagy háziból 1 evőkanál)
  • fél csm sütőpor
  • 1 tk őrölt fahéj
  • 1 tk reszelt citrom héj (kezeletlen citrom héja)

Elkészítése:
A tojásokat kettéválasztjuk , a liszteket összevegyítjük és alaposan összekeverjük a fahéjjal.
A tojások sárgáját a margarinnal, a cukorral, a vaníliás cukorral és a reszelt citromhéjjal habosra keverjük.
Ebbe a keverékbe beleöntjük a lisztes keveréket és hozzáöntjük a tejet, majd elkeverjük (annyi tejet öntsünk hozzá, hogy a massza ne legyen túl híg).
A tojásfehérjéket 1 csipet sóval és a sütőporral kemény habbá vejük. Óvatosan, laza mozdulatokkal a masszába forgatjuk.
A gofri sütőt kikenjük vajjal és hagyjuk alaposan kiégni. A sütő nagyságától függően 2-4 evőkanál masszát teszünk bele és aranybarnára sütjük.
Majd rácsra téve hagyjuk hűlni az elkészült gofrikat.


Nutella házilag

hozzávalók 4 főre:
  • 10 dkg porcukor
  • 15 dkg natur mogyoró
  • 10 dkg jó minőségű étcsokoládé (itt nekem most az IKEA-s étcsoki volt)
  • 8dkg szoba hőmérsékletű vaj
  • 1dl cukrozatlan sűrített tej

 Elkészítése:
  • A mogyorót száraz serpenyőben megpirítjuk és finomra daráljuk (én a mennyiség 2/3-át finomra, az 1/3-át pedig darabosra töröm mozsárban) és összekeverjük a porcukorral.
  • A csokit gőz felett felolvasztjuk és hozzákeverjük a puha vajat.
  • A sűrített tejet megmelegítjük.
  • A meleg sűrített tejet és az olvasztott étcsokit hozzáöntjük a mogyorós cukorhoz és addig keverjük közepes lángon, amíg homogén masszát nem kapunk.
  • Steril üvegekbe töltjük és hűtőben tároljuk.
Legutolsó alkalommal, amikor nutellát készítettem, akkor a Maresi féle 250g-os üvegeset használtam arányaiban annyival több hozzávalóval. Abból a mennyiségből egy 0,5 l-es csattos üvegnyi, valamint egy 2,5 dl-es üvegnyi mennyiség lett.

Étcsokoládéval és a pirított mogyoróval nyerő íze lett. Mióta kipróbáltam, azóta csak házit eszünk. Olcsóbb is, különlegesebb is és sokkal finomabb is, mint a horror árú bolti verzió.


Legközelebb sűrített tejből is házi fogok készíteni, amihez egy nagyon szuper kis receptet találtam itt.

Szegény férjem legtöbbször kimarad az ilyen bulikból, mert hát valakinek dolgoznia is kell. Most azonban neki is készült holnapra meglepi reggeli.



Szamóca lekvárral és házi nutellával töltött szívecskés gofri szendvicsek sok sok szeretettel :).

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése