Hoztam most egy nálunk nagyon gyakori levest, A lencse finom, bár mi a vörös változatot részesítjük előnybe egy jó ideje már, sokkal jobb szerintem a klasszikus társánál.
Noh hát akkor álljon itt a recept:
Hozzávalók 4 személyre:
- 250g bacon vagy egy darabka füstölt szalonnáról megmaradt csont, vagy füstölt bőr
- 1 db száraz parasztkolbász (esetemben most hentestől vásárolt paprikás grillkolbász volt)
- 20 dkg vöröslencse
- 2 dl tejszín
- 1 késhegynyi konyhasó, pici frissen őrölt bors.
- 1 evőkanál 20%-os ételecet vagy 2 ek 10%-os, kinek mi tetszik
Elkészítése:
- Ha szalonnánk van, akkor a kockára vogott szalonnát megpirítjuk, félretesszük és a megmaradt zsiradékon megfuttatjuk a lencsét.
- Felöntjük vízzel, én kb 1,5 l-el szoktam, beleteszünk egy darabka házikolbászt és fűszerezzük.
- Amikor megfőtt a lencse és az ízeket is kellően füstösnek, ízletesnek találjuk, akkor a tejszínnel elkeverjük a levet.
- Megvárjuk, amíg rottyan egyet, kivesszük a bőrkét vagy a csontot, ha azt tettünk bele és utána botmixerrel pürésítjük, hogy krémes állaga legyen.
- Amikor kész, ecettel savanyítjuk a fincsi levesünket.
- Levesbetétként pedig a megmaradt kolbászt karikákra vágjuk és egy pici olajon ropogósra sütjük mindkét oldalukat.
Ahogy fentebb írtam nekem most a mi kis Jani hentesünktől vásárolt grill kolbászkáim voltak itthon. A juhbélből kiszedtem a tölteléket és pici fasírt golyókat készítettem belőlük olajban megsütöttem, azt adtuk a leveshez egy pici kolbász zsír kíséretében.
Hát ezt még az én 3 éves gyerekem is megeszi, pedig néha finnyás a kis kópé :).
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése